Люди та інфраструктура під час війни

Для цитувань

Автори: Оксана Авраменко, Анна Рубанська, Дмитро Сербулов.

Посилання: Авраменко О., Рубанська А., Сербулов Д., Люди та інфраструктура під час війни (набір даних). Телеграм-архів війни, Центр міської історії (2024). Режим доступу: https://telegram.lvivcenter.org Доступ: тимчасово недоступний.

Можливість використання: дані можуть бути використані лише для некомерційного дослідження.

Теми: інфраструктура, комунальні послуги, пошкодження, відновлення, вимкнення світла.

Дані зібрані за тематичним принципом:

  • галузеві, переважно офіційні, інфраструктурні канали управлінь і департаментів Мінінфраструктури, національних і регіональних операторів електро- і газопостачання (тематична колекція Інфраструктура)

  • одиниці поза колекцією Інфраструктура, в архівному описі яких згадано питання надання комунальних послуг під час війни (тематична колекція Міські та регіональні канали і чати).

Опис датасету: Дані дозволяють простежити функціонування інфраструктури під час війни - як з перспективи її обслуговування та відновлення, так і використання. Він охоплює роботу працівників комунальних служб і реакції споживачів на якість надання комунальних послуг, відсутність електроенергії. Опубліковано 28 червня 2024 року.

В умовах повномасштабного вторгнення комфорт таких побутових справ, як дотримання гігієни або приготування їжі, використання електроприладів, мобільного та інтернет-зв’язку, особливо у регіонах у зоні балістичного ураження, стає особливим привілеєм. Водогони, тепломагістралі, газопроводи стають військовими цілями та зазнають руйнувань. А їхнє оперативне відновлення під загрозою нових ударів стає справою героїзму та виявом крайнього професіоналізму.

Збитки для інфраструктури України внаслідок війни, станом на січень 2024 року, оцінюються приблизно в $155 млрд: $9 млрд збитків було завдано енергетичній галузі, $4.5 млрд – сфері ЖКГ[2].

У процесі створення Архіву архівісти/ки звертали увагу на особливу вагу в обговореннях користувачів стану сфери ЖКГ і роботи комунальних служб під час війни. Відповідні спостереження фіксувались у архівних описах і ключових словах одиниць. Окремо у архівних матеріалах постає тема самовідданої праці співробітників комунальних, державних та приватних підприємств, які виконували свої обов'язки в надзвичайно складних і небезпечних умовах, ставлячи під загрозу власне життя.

Датасет містить дані, які можуть допомогти відповісти на широкий спектр питань:

  1. Як зреагували різні комунальні підприємства на надзвичайні події перших днів війни? В яких умовах змушені були працювати їхні співробітники?

  2. Чи є різниця в діяльності комунальних служб на тимчасово окупованих і підконтрольних Україні територіях?

  3. Як населення різних регіонів України взаємодіяло з комунальними службами та телекомунікаційними сервісами під час війни?

  4. Як зреагували на блекаут побутові споживачі? Якою була реакція бізнесу? Які заходи було вжито енергетиками для відновлення електропостачання?

Датасет не обмежується лише цими запитаннями та темами. Це базова добірка архівних одиниць, яка може слугувати відправною точкою для подальших досліджень матеріалів Архіву.

До датасету включено 63 канали та 64 чати з 4 тематичних колекцій (Інфраструктура, Міські та регіональні канали і чати, Окуповані території, Економіка). Датасет містить архівні одиниці, з яких 35 віднесено до помірно чутливих даних, а 93 – до чутливих (детальніше про рівні чутливості – у звіті проекту в розділі Доступ та етичні й правові питання).

Для подальшої роботи з матеріалами Архіву пропонуємо скористатись підбіркою ключових слів за галузями інфраструктури, представлених в матеріалах датасету.

Бібліографія

[1]Телеграм-архів війни, ID 27, опубліковано: 30 April 2022, 12:28. Режим доступу: 26042022-02052022/messages.html, https://telegram.lvivcenter.org, Центр міської історії.

[2]«Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України, зросла до майже $155 млрд — оцінка KSE Institute станом на січень 2024 року», Київська школа економіки, опубліковано: 12 лютого 2024. Режим доступу: https://web.archive.org/web/20240504002115/https://kse.ua/ua/about-the-school/news/zagalna-suma-zbitkiv-zavdana-infrastrukturi-ukrayini-zrosla-do-mayzhe-155-mlrd-otsinka-kse-institute-stanom-na-sichen-2024-roku/

[3] Сербулов, Д. (2024). Памʼятник Героям-працівникам харківських теплових мереж [Фото].

Для ілюстрацій використані матеріали з Телеграм-архіву.

Last updated